ZIJTAART/EINDHOVEN, Netherlands

Studenten van de TU/e en de Design Academy komen met hun ideeën naar de naaimachinewinkel van Inge van Liempd-
Rijkers uit Zijtaart. Voor kleding met ingebouwde zonnecollectoren, warmtesensoren of hartslagmeters bijvoorbeeld. 

Kirsten Rietbergen 05-02-20, Bron: BD 

De naaimachinewinkel van Inge van Liempd-Rijkers aan de Geldropseweg in Eindhoven gaat officieel pas om 10.00 uur open, maar een uur eerder is het er al een drukte van jewelste. Twee dames bespreken een ontwerp, iemand strijkt een lap stof, anderen zitten al achter de naaimachine. Het interieur is geïnspireerd op de Apple Store in New York.

“Daar heb je overal eilanden met Ipads, laptops en telefoons die je kunt proberen. Datzelfde doen we hier met naaimachines”, zegt Inge van Liempd. 

De meubels komen uit het gesloopte UWV-gebouw aan de Frisselsteinstraat in Veghel. De stoelen zijn voorzien van nieuwe stoffen, met geborduurde teksten en afbeeldingen. Iedere stoel in de winkel vertelt zo een eigen verhaal. “Gemaakt door twee vrouwen die hier graag komen. Prachtig toch, zoals ze de zaak op handen dragen.” 

Van familiebedrijf naar eigen zaak

Op haar 53-ste maakte Inge van Liempd-Rijkers uit Zijtaart de overstap naar een eigen zaak INGEnaaimachines, nadat ze 35 jaar bij  Rijkers Naaimachines in Veghel werkte, waarvan 14 jaar als bedrijfsleidster. Ze vormde samen met haar broer en zus de derde generatie in het familiebedrijf, dat afgelopen jaar het 100-jarig bestaan vierde. Voor Inge was het feestjaar een moment van bezinning.

“Ik zag dat het gezin van mijn broer Leo ook graag verder wilde gaan in het bedrijf. Ik vond het daarom een mooi moment om voor mezelf verder te gaan. Ik ben 53, maar ik heb zeker nog 15 jaar om heel fanatiek bezig te zijn. En nu kan ik het doen zoals ík het in mijn hoofd heb. Niet dat dat een betere manier is, het is gewoon míjn manier.”

Weg met dat oubollige imago

Laten zien hoe leuk naaien kan zijn, dat oubollige imago eraf halen, dát doet Inge graag. Ook in Veghel gaf ze workshops en gaf ze les aan studenten van het Sint-Lucas in Boxtel. Bij INGEnaaimachines gaat ze daarin veel verder. Ze werkt graag samen met studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), het Summa College en de Design Academy. 

“Zij bedenken op school allerlei nieuwe toepassingen in kleding, maar hoe ze het vervolgens moeten maken, dat weten ze vaak niet. Je kunt bijvoorbeeld warmtedraden in kleding maken, die je voor medische doeleinden kunt gebruiken. Stel je hebt altijd last van je nek, dan kun je een jasje maken met een mooi bloempatroon erop van warmtedraden, die precies op die plek liggen waar je last hebt. Of je voorziet een hemd van draden waarmee je via een app kan meten hoe het gaat met je gezondheid; wat is je hartslag, je bloeddruk, je bloedsomloop, je stressniveau.” 

Een app bestuurt de naaimachine

Van Liempd heeft naaimachines, computers eigenlijk, waar de draad met een druk op de knop wordt opgepakt, waar een app op je mobieltje de machine bestuurt en waarmee bijzondere stoffen en draden te bewerken zijn. Waarmee je hartslagmeters in hardloopkleding kunt inbouwen. Of zonnepanelen op je jas kunt zetten die je telefoon opladen. 

“Er zijn zoveel leuke toepassingen te bedenken. Een groepje studenten maakte een tasje met een speciaal vak voor je mobieltje. Als je daar je telefoon in stopt, komt die automatisch op stil te staan. Handig als je een vergadering in gaat of in de auto stapt. Maar hoe maak je dan dat  tasje, welke steek gebruik je, is er een voetje dat dat garen automatisch geleid? Zij hebben het idee, wij de kennis.”

Niet op een industrieterrein, maar een gezellige inloop

Het is uiteindelijk die verbinding tussen kennis en praktijk die ervoor zorgt dat Inge ook naaimachines verkoopt. “Mensen mogen machines uitproberen, gaan hier lekker zitten werken en ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Dan gaat de verkoop eigenlijk vanzelf. Daarom wilde ik niet met mijn zaak op een industrieterrein zitten, het moet een gezellige inloop zijn.”

Ieder merk heeft een eigen stoel.